Apare in special prin consumarea oxigenului dizolvat pentru descompunerea substantelor organice.
In apele subterane de mica adancime constituie un indiciu de murdarire cu ape reziduale si de incarcatura microbiologica.
“In apele subterane se formeaza in timpul reactiilor dintre argile, carbuni, titei, turba si apele ce au in compozitia lor derivati ai sulfului cat si in apele asociate zacamintelor de petrol. Poate fi de natură organică, ca un produs de descompunere, sau minerală, ca un produs dizolvat în stratele adânci.Se formeaza si prin descompunerea sulfurilor metalice. In apele de suprafata provine in special, prin consumarea oxigenului dizolvat pentru descompunerea substantelor organice.
Hidrogenul Sulfurat din apele subterane de mare adancime, nu este vatamator, dar in apele subterane de adancime mica acesta constituie un indiciu de murdarire cu ape reziduale.Acesta se afla de obicei in apele reziduale cu impuritati organice in putrefactie (ape menajere din industria alimentara, chimica, metalurgica, in apele provenite in urma vopsirii cu coloranti de sulf etc.).Deasemenea prezenta H2S favorizeaza dezvoltarea bacteriilor si ridica din acest punct de vedere agresivitatea apelor.
Daca apa prezinta miros, acest lucru se datoreaza in 90% din situatii, hidrogenului sulfurat sau materiilor organice ce se afla in descompunere. H2S produce un miros specific, de oua clocite. Prezenta acestuia poate fi de origine minerala (contact al apei in sol,cu pirita) sau de origine organica, (in stratul freatic se afla resturi organice si dejectii animaliere). Hidrogenul sulfurat este coroziv pentru partile metalice din aparatura, instalatiile si echipamentele caznice sau industriale, care folosesc apa ca agent tehnologic si fara de care nu pot functiona.