Rezulta din procesul de descompunere al organismelor vii, animale si vegetale.
Reprezinta o sursa de alimentare a microorganismelor prezente in apa.
Substanțele organice
“Rezulta in primul rand din procesul de descompunere al organismelor vii (animale si vegetale) in prezenta carbonului a oxogenului si hidrogenului insotite si de cantitati mici de azot, fosfor, sulf, potasiu etc.. Poluanţii organici din apă sunt de o enormă diversitate.In ultinele decenii s-a largit foarte mult spectrul de substanţe sintetizate de industria actuală. Substantele organice reprezinta o sursa de alimentare a microorganismelor prezente in apa .La acestea se mai adauga si substantele organice din apele reziduale provenite din anumite ramuri industriale, cat si din apele reziduale menajere. In concentratie mare sunt vizibile in momentul in care creaza o depunere gelatinoasa de culoare galbena, bruna sau verzuie, pe partile solide unde circula sau stagneana apa pe perioada indelungata, cu preponderenta la temperaturi crescute. Acestea reprezinta complexe ce include acizi humici, substante humice insolubile in apa, carbuni humici, ce nu se dizolva in apa nici dupa fierbere. Preponderenta in substante organice este des intalnita in preajma apelor statatoare .Substantele organice din apele naturale, reprezinta un mediu propice pentru dezvoltarea microorganismelor des intalnite in buletinele de analiza pentru apa potabila, ale laboratoarelor.
Microorganismele (bacterie = 0,2 microni – virus = 0,004 microni) sunt organisme foarte mici care apar natural in apa, unde concentratia de substante organice este crescuta. Cela mai periculoase sunt bacteriile patogene care cauzeaza imbolnaviri. Bacteriile patogene produc imbolnaviri (febra tifoida, dizenterie, gastroenterocolite, infectii hepatice etc.). E. Coli (Escherichia Coli) este una dintre bacteriile des intalnite in apa si provine prin infiltratii din materia fecala a oamenilor si animalelor.. Daca prezenta acesteia este insotita de valori mari ale nitratilor si clorurilor, acest lucru arata o contaminare prin infiltratii din apa menajera, fose septica sau conducte fisurate.
Un alt microorganism des intalnit este cryptosporidium (parazit protozor de diametru intre 4 si 6 microni). Cisturile trec din stomac in intestinul subtire unde invadeaza tractul gastrointestinal. Simptomele infectiei sunt diareea, crampe, greata si febra.
Asa putem continua pana la un numar de aproximativ patruzeci de forme de microorganisme ce pot fi intalnite chiar si in apele destinate consumului uman.